Hoe is het om te werken op een booreiland?

Geplaatst op

Het werken offshore is niet hetzelfde als werken voor een baas op het droge. In deze blog lees je meer over de arbeidsomstandigheden op een booreiland. Daarnaast komen er de verschillende functies voorbij die je op een booreiland kunt vervullen. Lees snel meer over het leven op een booreiland.

Verschillende functies op een booreiland en het bijbehorend salaris

Functie Jaarsalaris
Ongeschoold werk 19000 euro
Onderhoudsmedewerker, ongeschoold 32000 euro
Toolpusher 75000 euro
Knuckle Boom Crane Operator 60000 euro
Schilder 42000 euro
Roughneck 35000 euro
Koks & Bakkers 44.500 euro
Rig Mechanic 34500 euro
Rig Electrician 41000 euro
Engineer 66.500 – 147.600 euro
Offshore Installation manager 54.900 – 73.250 euro

Salaris en arbeidsomstandigheden

De reden dat de salarissen zo hoog liggen, heeft te maken met de arbeidsomstandigheden, deze kunnen hard zijn. Ook een gevarenpremie druk het salaris omhoog, want werken op een booreiland is niet superveilig. Het loerende gevaar maakt dat functies veel verantwoordelijkheden met zich meebrengen, daar krijg je dan ook naar betaald. Daarnaast is het gebrek aan privacy en het werkschema een behoorlijke aanslag op je sociale leven. En dan hebben we nog het gevaar van de moderne piraterij. Dit alles vraagt om compensatie en dat zit in het salaris ingebakken.

Het klokje rondwerken

Op een booreiland gelden andere schema’s dan op het land. Niet alleen het ritme van de golven, maar ook het ritme van de klok is anders. Deze draait wel rond zoals op het land, maar alleen iets langer door. Een werkdag is zo’n 12 uur en daarna heb je als medewerker 12 uur rust. In deze tijd kun je ontspannen en goed slapen. Dat laatste is ook wel belangrijk, want de arbeidsomstandigheden zijn door het weer: straffe wind, koude of hete dagen, een behoorlijke aanslag op je gestel. Het is daarom erg belangrijk dat je beschikt over een goede lichamelijke- en geestelijke conditie. Het werkschema is 2-, 3- of 4 weken werken, 7 dagen per week en 12 uur per dag. Na deze werkperiode heb je verlofperiode die ook 2-,-3 of 4 weken duurt. De verdiensten zijn hoog, het werk is vaak hard en vies. Als je daar van houdt, is werken op een booreiland precies wat je zoekt.

Ontspanning

Na het werk is het tijd om te ontspannen. Sommige booreilanden hebben de nodige faciliteiten om te relaxen, vergelijkbaar met die op een cruiseschip. Denk bij dit laatste aan: een filmzaal, computers, basketbalveld, een gameroom en een fitnesszaal. Veel medewerkers doen in hun vrije tijd een studie. Een tip van oude boereilandbewoners is: alleen aan het werk te beginnen wanneer je een duidelijk doel voor ogen hebt. Dan kun je de motivatie vasthouden die nodig is om het zware werk volhouden.

Financiële voordelen

Werken op een booreiland legt de werknemers bepaald geen windeieren, je verdient een goed salaris en je onderhoud wordt door het bedrijf verzorgd. Een ander voordeel is dat je geen geld op maakt als je aan het werk bent, afgezien van de vaste lasten thuis, bijvoorbeeld de huur of hypotheek van een woning. Op deze manier kun je een groot deel van je salaris opsparen. Het gemiddelde inkomen van een medewerker kan wel oplopen tot 3 keer modaal. De mogelijkheid om te werken op een booreiland hangt af van de olieprijs, wanneer deze goedkoper is, gaan bedrijven bezuinigen en gaan de mensen onder aan de ladder het eerste eruit, dat is overigens bij alle bedrijven zo.

Conclusie

Werken op een booreiland biedt veel financiële voordelen, zeker aan mensen die geen of een lage opleiding gevolgd hebben en hoger op willen. Ook mensen die een dure opleiding willen volgen, bijvoorbeeld een pilotenopleiding (al gauw zo’n 100.000 dollar) kiezen voor werken op een booreiland. De nadelen van werken op een booreiland zijn: lang van huis zijn, 2 tot 4 weken elke dag werken en de afzondering van de werkplek. Er zijn booreilanden die zo ver afliggen van de kust, dat een helikopter tussentijds op een ander booreiland moet landen om bij te tanken. Over afzondering gesproken. Maar als jij daar van houdt, dan is werken op een booreiland ideaal.

Gerelateerde berichten

De klipper

Er zijn talloze soorten schepen die in het heden en/of het verleden de zeeën en meren hebben bevaren. Een van onze persoonlijke favorieten is de...

Lees meer

De mooiste plekken van Amsterdam vanaf het water

Amsterdam staat bekend om zijn grachten. Het water biedt dan ook een unieke manier om Amsterdam te verkennen. De hoofdstad heeft door de rijke...

Lees meer

Over ons

Lees meer over de scheepvaart. Het is belangrijk om te onthouden dat een carrière in de scheepvaart niet voor iedereen is, maar voor degenen die geïnteresseerd zijn in de uitdagingen en beloningen, kan het een lonende en bevredigende carrière zijn.

Contactgegevens

Via info @ scheepvaarthoek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden