Vaartips voor beginners

Geplaatst op

Een mooie zomerdag met voldoende zon leent zich uitstekend voor een heerlijk dagje op het water. Je ziet in de zomermaanden dan ook een flinke drukte op populaire wateren in Nederland. Voor mensen zonder eigen boot is de verleiding dan ook groot om een boot aan te schaffen of een boot te huren voor een dagje. Een eigen boot of gehuurde boot zorgt voor veel plezier met vrienden of familie. Naast gezelligheid zorgt een dagje op de Nederlandse wateren ook voor een moment van rust en ontspanning, iets waar menig Nederland wel kan gebruiken na een lange werkdag of werkweek. Toch begrijpen we dat het voor beginners enigszins spannend kan zijn om zelf een boot te besturen. Waar je in Nederland voor grotere en sterkere boten een vaarbewijs nodig hebt, heb je voor kleine boten geen vaarbewijs nodig en kun je direct het water op. Om de eerste keer varen minder spannend te maken en de kans op fouten en ongelukken te verkleinen, hebben we in deze blog enkele tips onder elkaar gezet. 

 

Houd het weer in de gaten

Het weer is een van de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden zodra je voor het eerst het water op gaat. In Nederland is niets zo verleidelijk als het weer, waardoor je ook tijdens het varen goed de weersvoorspelling in de gaten dient te houden. Een zonnige middag kan namelijk zeer snel omslaan in onweer of heftige wind of regenval. Hierdoor kun je als beginnend schipper eerder in de problemen komen. We raden je aan om als beginnend schipper niet het water op te gaan wanneer de weersvoorspelling niet gunstig is. Ook wanneer je donkere wolken ziet opkomen tijdens het varen, raden we je aan om het water te verlaten. 

Veiligheid

Zorg er altijd voor dat iedere passagier een reddingsvest draagt, zowel jong als oud. Toch zijn de reddingsvesten met name van belang voor kinderen. Zorg ervoor dat de reddingsvesten goed passen en niet irriteren. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel soorten reddingsvesten, waardoor je eenvoudig een passend reddingsvest vindt, ongeacht je leeftijd en maat. Ook wanneer je ervoor kiest om bijvoorbeeld een boot huren Giethoorn, waar het water vrij ondiep is, is het van belang om de veiligheid van iedere passagier voorop te stellen. 

Gerelateerde berichten

Veel voordeel en gemak met een servicezuil

Recreëren is een van de fijnste dingen die je kunt doen. Op de camping of in de jachthaven komen je vakantiedromen uit. Samen met familie en...

Lees meer

Over ons

Lees meer over de scheepvaart. Het is belangrijk om te onthouden dat een carrière in de scheepvaart niet voor iedereen is, maar voor degenen die geïnteresseerd zijn in de uitdagingen en beloningen, kan het een lonende en bevredigende carrière zijn.

Contactgegevens

Via info @ scheepvaarthoek.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden