Zoals het leren van de meeste dingen, kan leren zeilen ook relatief eenvoudig zijn. Het leren beheersen van de kunst kan echter een leven lang duren. Zeilen is een mix van specifieke kennis, aangescherpt vaardigheden kom maar een instinct voor de wens en het gevoel van de boot. In deze blog vertellen we wat over de basis van het zeilen.

Woordenschat

Zeilen heeft zijn eigen woordenlijst met termen die je moet kennen. Hier lees je de belangrijkste termen met hun betekenis:

·      Bakboord: Links

·      Stuurboord: Rechts

·      Overstag gaan: Dit krijg je wanneer je met de boot helemaal oploeft tot scherp aan de wind en daarna snel nog verder oploeft en met de punt van de boot door de wind draait

·      Deinzen: Wanneer de boot lang genoeg met de punt in de wind ligt, gaat de boot vanzelf achteruit drijven

·      Loefzijde: Kant waar de wind vandaan komt

·      Leizijde: Kant van de zeilboot waar de wind naartoe gaat

·      Lifeline: De lijn waaraan de bemanning vastzit

Onderdelen van de boot

Leer de unieke onderdelen van een boot, zodat je weet wat je moet aanraken, bekijken of doen als de instructeur je uitleg geeft. Net als de termen hebben ook bootonderdelen unieke namen die je nodig hebt en veilig moet stellen als je op het water bent. Er zijn veel veiligheidsmiddelen, maar onze favoriet is de afstandsbediening voor ex-omgevingen

Knoop binden

Er zijn veel touwen op een boot en daarom zijn er veel knopen in gebruik. Als je weet hoe je tenminste een handvol van die lijnen moet vastbinden, kan je de boot beter beheren. Dit omvat ook dat je weet hoe je spatborden moet vastmaken en een lijn moet bevestigen als je eenmaal op het water bent. Het fijne aan je knoop skills verbeteren, is dat je dit kunt perfectioneren in je vrije tijd wanneer je niet op het water bent.